2015. január 7., szerda

Best of 2014

Nagyon jó évünk volt filmes szempontból. No, ez a lista első részét kémlelve még nem igazán tűnik fel, ezt megértem. Alább azonban igazi ínyencségek várhatóak. Azok a filmek kerülhettek fel, melyek gyártási évüket tekintve 2014-esek vagy 2014-ben mutatták be őket a hazai mozikban. Lássuk hát. Magyarázatot a legjobb tízhez írtam, de igény szerint kiegészítem a mondandót a többinél is. Ami nem szerepel, arra nem pikkelek, csak mindezidáig nem láttam még. Így is jutott minden hétre új bemutató.


52. Hogyan rohanj a veszTEDbe - 0%
51. Transzcendens - 10%
50. Dumb és Dumber kettyó - 10%
49. Én, Frankenstein - 15%
48. Herkules legendája - 15%
47. Megdönteni Hajnal Tímeát - 20%
46. Vámpírakadémia - 20%
45. Sin City: Ölni tudnál érte - 40%
44. 3 nap a halálig - 40%
43. November man - 45%
42. A mogyoró-meló - 45%
41. Jack Ryan: Árnyékügynök - 45%
40. Rapháború - 50%
39. Majdnem otthon - 50%
38. Herkules - 50%
37. Mr. Hublot - 50%
36. Repcsik: Mentőalakulat - 50%
35. Transformers: A kihalás kora - 55%
34. Non-stop - 55%
33. The Expendables - A feláldozhatók 3. - 55%
32. Godzilla - 60%
31. Robotzsaru - 60%
30. Amerikai botrány - 60%
29. Jobb, ha hallgatsz! - 60%
28. Vatikáni múzeum 3D - 60%
27. Gibraltár - 60%
26. Carmina megoldja - 65%
25. Bogyó és Babóca 3.: Játszótársak - 65%
24. Nuggets - 65%
23. Noé - 70%
22. Wanderers - 70%
21. La petite casserole d'Anatole - 70%
20. Amerika Kapitány: A tél katonája - 70%
19. Róma körül - 70%
18. Az utolsó éjszaka Párizsban - 70%
17. Augusztus Oklahomában - 70%
16. Mária földjén - 70%
15. Boles - 70%
14. A hobbit: Az öt sereg csatája - 70%
13. Tuck me in - 75%
12. A holnap határa - 75%
11. TIR - A kamionsofőr - 75%
10. Heli - 75%
Ez volt az a film, melynek kezdő képkockájánál ketten álltak fel és mentek ki a mögöttem lévő sorból. Pedig harcedzett sajtósok, kritikusok és filmesztéták ültünk ott. Két óra múlva a stáblista végén már csak egyedül voltam... nemcsak a moziteremben, az egész moziban. Máskor rendszerint ott maradunk sütizni, beszélgetni. Most semmi. Mindenki egy szó nélkül elment. Na, nem amiatt, mintha rossz film lenne az Heli. Csak iszonyú. Gyomorszájon rúg, pedig két ujjamon meg tudom számolni, hány durva jelenet van benne. Mindent elmond a kisember kiszolgáltatottságáról a drogháború közepette. Nagyon nem költöznék most Mexikó bizonyos vidékeire.

9. A Lego-kaland - 80%
Humorban szerintem az elmúlt pár év animációs termését simán zsebre vágja. Annyi ötlet van benne, amennyit mostanában éves átlagban termel ki magából Hollywood. Mindezt olyan csavarral koronázza meg a végén, ami még gondolkodnivalót is bőven ad a hazafelé vezető útra. Ami előnye, az a hátránya is, jegyzem meg. Néhol még számomra is követhetetlenül jöttek egymás után a szóviccek, újabb karakterek, poénok. Egy gyerek számára szerintem nem feltétlenül ez az útja a szórakoztatásnak, én viszont jól elvoltam vele.

8. A csodabogár - 80%
Az év legkellemesebb meglepetése. Az én felfogásomban körülbelül így néz ki egy európai feel-good movie. Italozós, trágár, szeretetre méltó, végtelenül őszinte és egyszerű. Életek mennek tönkre vagy kezdődnek újra, de amíg nem mondunk le egymásról, semmi sincs veszve. Ezt a talán közhelyes gondolatsort A csodabogár most valami egészen elemi erővel ültette el ismét a mozilátogatók szívébe. Bravó! Nagy figyelemmel várom Matteo Oleotto rendező újabb filmjeit.

7. Szavak nélkül - 80%
Nagyon nagy évet zárt a lengyel film. Az Idával esélyesei az Oscar-díjnak (+ még három Oscar-jelölés!), a Szavak nélkül pedig Európa-szerte komoly sikernek bizonyult. Az egyéb jelentős filmekről nem is beszélve. Maciej Pieprzyca és stábja remek munkát tettek le az asztalra. Dawid Ogrodnikról pedig többnyire nem hittem el, hogy egyszerű színész, olyan hitelességgel játszotta a súlyosan sérült, fogyatékos fiút, Mateuszt. Meghökkentő igaz történeten alapuló film, melyet simán fel lehetne írni a mindenki számára kötelezők listájára.

6. Két nap, egy éjszaka - 80%
Sokan írtak róla úgy, mint a gazdasági világválság legőszintébb, legjobb filmje. Nem akarok ezekkel a véleményekkel vitába szállni, valóban rendkívül erős filmalkotás. Legfőbb ereje szerintem egyszerűségében, intimitásában keresendő. Mintha a szereplők mellé szegődnénk, mintha egy kézikamerával követnénk minden rezdülésüket. Ugyan kicsit furcsa volt az egyik legszebb francia színésznőt, Marion Cotillard-t nézni a depressziós munkásnő szerepében, de természetesen remekül megoldotta feladatát. Nem maradnak el mellőle a többiek sem, Fabrizio Rongione játéka nekem különösen tetszett. Egy szó, mint száz, remek film, kár kihagyni!

5. Cuerdas - 85%
Azt hiszem, ezt a kisfilmet nem kell bemutatni, körbeosztogatták az interneten, számtalan ismerősöm osztotta meg a tolószékes kisfiú történetét, akit egy árvaházban fogad barátjául egy lelkes kislány. Az utóbbi években nem kifejezetten voltak jellemzőek a spanyol animációkra azok az erények, melyeket a Cuerdasban láthatunk. Szívszorító történet, lélekemelő jelenetek, értékközpontúság. Tovább a Pedro Solís García-i úton!

4. A Town Called Panic: The Christmas Log - 85%
Ilyeneket kéne vetíteni a népeknek karácsonykor, nem zöld ogrés meg mindenféle ökörségeket. Sírva röhögős film, melyben az ünnepek előkészületeinek minden bája, kellemes és kellemetlen perce megjelenik. Ötlet ötlet hátán, végtelenül szimpatikus megvalósítással. Nem véletlen, hogy a Cartoon d’Or (az év európai animációs rövidfilmjének díja) keretében ezt választották 2014-ben a legjobbnak. Csak hevesen bólogatni tudok.

3. Banks úr megmentése - 85%
Valljuk be, várható volt, hogy tetszeni fog nekem. "Egy Disney film arról, hogy Disney hogyan készített Disney filmet." Mindig tudtam, hogy a történet főszereplője igazából nem is a szelek szárnyán érkező Mary. Több van a történet mögött. Jelen filmünkben az Egérbirodalom egyre önkritikusabb, Walt Disney már inkább gazdasági szakemberként, mintsem ötletgazdaként jelenik meg, a stúdióra jellemző karikaturisztikus túlzások nem lettek elkendőzve, Emma Thompson pedig természetesen ismét fantasztikus és lehengerlő. Persze helyenként változtattak az eredeti igaz történeten, amit nem is hagyott szó nélkül a kritika, de szerintem ez a lényeg és a mondanivaló szempontjából másodlagos. Klasszikus vonalvezetésű, szívvel-lélekkel készített produkció született, mely üdítően hat esős, szürke napokon és más napokon is.

2. Szél támad - 90%
Ide nem lehet írni semmit. Vagy mindent kéne, vagy semmit. Dobay Ádámmal készített beszélgetésem valamicskét igyekszik felvillantani. Olvassátok azt! Hayao, hiányozni fogsz!!

1. A tenger dala - 95%
Nem tudom, hogy Bruno Coulais varázslatos zenéjénél, a páratlanul szép animációnál vagy a megható történetnél kezdjem-e. Néhány héttel a megtekintés után egyre inkább a film gondolati gazdagságát tudnám kiemelni. Szerintem egészen úttörő módon forrasztja eggyé a legtisztelettudóbb hagyománykövetést, a gyermekkori traumák világát, a mitológiával áthatott modernséget, a családi élet szépségét és kihívásait... A Kells titka bizonyos szempontból eredetibb és bátrabb alkotás, ezt viszont - főleg gondolati szempontból - érettebbnek, kimunkáltabbnak tartom. Egy normális világban minimum három kategóriában lenne Oscar-esélyes, de azt hiszem Tomm Moore-t ez a legkevésbé sem izgatja. És neki van igaza. Nekünk pedig szerencsénk van, hogy ilyen tehetséges filmes munkáit láthatjuk szélesvásznon. Arra pedig iszonyú büszke vagyok, hogy azt a stílust, melyet Moore immár második filmjében használ, a Kecskeméti Filmstúdióban szerette meg és sajátította el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...