2013. december 6., péntek

RED 2.



Pont annyi stílus, ötlet és energia szorult bele, hogy még nézhető legyen.







ObjektívenFrank Mosest, a visszavonult titkosügynököt megint utoléri a múltja. Mikor Frank egykori társa temetésére érkezik, az FBI már tárt karokkal várja őt. Egy rég elfeledett üggyel kapcsolatban hallgatnák ki, de nem sok sikerrel: Franket még azelőtt megszöktetik, hogy bármilyen hasznos információt kiszedtek volna belőle. Marvin felbukkanásával világkörüli útra indul a profi duó, Sarah-val kiegészülve. A cél: Párizs, Moszkva, London. Persze ez most nem a turistáskodás ideje. Terroristákkal, bérgyilkosokkal a nyomukban próbálják kideríteni, hogy miért akarja mindenki őket eltenni láb alól. A csapathoz a halálosan elegáns jó barát, Victoria is csatlakozik. A félelmet nem ismerő ex-ügynökök terve: megmenteni a világot, és közben valahogy életben maradni. Mit nekik fegyveres túlerő, vagy nukleáris fenyegetés! A legjobbak sosem pihennek.

Szubjektíven: Nem lesz egyhamar trilógia belőle, az biztos. Amikor egy második rész gyengébben muzsikál elődjénél, szinte törvényszerű, hogy erre a sorsra jut a sorozat, pláne, ha nincs közelben egy nagyobb stúdió, aki anyagilag mentené a helyzetet. Az ötvenpluszos akcióhősök huszárkodásai nem hozzák lázba korunk moziközönségét, ez már végérvényesen bebizonyosodni látszik. Itt annyira volt elég a muníció, hogy ne legyen belőle komoly elhasalás. Nem is lett, de az kár, hogy nem érnek oda az első rész szintjére. Több akció, több sztár, hosszabb játékidő, csavarosabb(nak szánt) történet. Ismerős recept, igaz? Nem tettek semmi újat a fazékba. Sokan már azt sem értették, hogy erre a részre miért volt szükség: Én többnyire élveztem, egyszeri szórakoztatásnak minden további nélkül elment. Egy-két jelenetébe pedig még kreativitásra is futotta. A Brian Cox - Helen Mirren kettőssel nem lehet betelni, nagy kár, hogy kevés közös jelenetük van. A többi "kettős" vagy szerelmi háromszög már korán sem működőképes, ahogy az ütősnek szánt egysorosok is nagyobbat szóltak az első részben. A rendező Dean Parisot, akit nyolc évnyi televíziós rendezés után hurcoltak vissza a szélesvászon és a mozi elé. Filmjeivel kevéssé alkotott eddig maradandót (Dick és Jane trükkjei, Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés), inkább arról híres, hogy az ő felesége volt a három évvel ezelőtt elhunyt Sally Menke, Quentin Tarantino vágója. Igazán meríthettek volna kis ihletet QT forgatókönyveiből. Akkor talán kevésbé lenne erőlködő. Ezt a szériát itt kell befejezni.

Kiknek ajánlom?
Egyszeri. Popcorn. Kóla. Haver.

Értékelésem: 55%


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...