2012. április 9., hétfő

Perzsia hercege: Az idő homokja



Sajnálom, de ez így gyenge.








Objektíven: A portyázó herceg összefog egy titokzatos hercegnővel, hogy együtt szálljanak szembe a sötét erőkkel. A cél nem más, mint az ősi tőr megszerzése, mely képes visszafordítani az időt, birtoklóját felruházva világhatalommal.

Szubjektíven: Mike Newell ismét bizonyítja, hogy nehezen tartja kordában a nagy költségvetésű filmeket (talán a Harry Potter volt ez alól kivétel) és hogy az utóbbi időben könnyen bepalizható mindenféle jöttment forgatókönyv vászonra adaptálásakor. Már a Mona Lisa mosolyánál gyanút kellett volna fognunk, aztán a Szerelem kolera idején már legszörnyűbb rémálmainkat váltotta valóra. Egyszerűen nem keltek életre a gyengén megírt történetek, nem kaptuk vissza az eredeti művek érzelmi töltetét. Ugyanez hatványozottan igaz a Perzsia hercegére, melyet azért is vártam óriási érdeklődéssel, mert egyik kedvenc videojátékom szélesvásznú verziójáról van szó. Gyerekként rongyosra játszottuk az első két részt és sosem volt elég Perzsia hangulatából. Ezért is fáj annyira, hogy gyakorlatilag minden hangulati elemet a számítógépes animációra bíztak az alkotók, hogy a történet logikátlanságai egy idő után ordítóak és elveszik azt a csepp élvezeti értéket is, ami volt. Mert lássuk be, akadnak ennek is jó pillanatai, nem sikerült teljesen hazavágni minden idők egyik legjobb kalandjátékát. Alfred Molina szállítja a szórakoztató perceket, testőrének párviadalai pedig élményszámba mennek, különösen a tőrért vívott, melybe még egy kis geg is bekerült - a film nagy szerencséjére. A látvány természetesen színes-szagos, de egyszerűen elvész az évtized végének szuperprodukciói között. Néhány év múlva a kutya sem emlékszik majd Perzsia hercegére, melyet Jake Gyllenhaal karizmája sem képes megmenteni, pedig láthatóan nagyon igyekezett. Ne is reménykedjünk második részben. Akkora bukta volt ez az első is, hogy nem kell attól félni, hogy egyhamar Ázsia vidékeire kalauzol bennünket Hollywood.

Kiknek ajánlom?
Azoknak, akik ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy teljesen kikapcsolják az agyukat és nincs előismeretük Prince of Persia téren.

Értékelésem: 40%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...