2012. március 14., szerda

Vad Magyarország - A vizek birodalma


"...vidd el a levelem szép magyar hazámba!"








Objektíven: Egy rétisas család mindennapjai és egy fiatal vidra kalandjai - valahol a magyar mocsarak mélyén. Egész estés természetfilm Magyarország tájairól, állatvilágáról és természethez kötődő hagyományairól, látványos képekkel, szépséges zenével, Kulka János narrációjával. A magyar-német koprodukcióban készült egyórás természetfilm lenyűgöző képi világával és sodró történetével méltón jeleníti meg Magyarország tájait, állatvilágát és természethez kötődő hagyományait. A négy évszakon átívelő, több mint húsz hazai helyszínen forgatott film évtizedek óta az első, hazánk vadvilágát átfogóan bemutató produkció.

Szubjektíven: Annyi szépséget és jót mondtak már róla... nem véletlenül. Hiánypótló alkotás, nem hivalkodó, mégis szép képi világot felmutatva. Érdekes volt rádöbbenni a filmet nézve, milyen országban is élek. És hogy mindebből csak nyaranta fedezek fel nagy ritkán valamennyit... Török Zoltán és stábja türelmes, figyelmes, pontos munkával pont a legjobbkor vetíti elénk azt a Magyarországot, melyre tájai és hagyományai okán nemcsak büszkék lehetünk, hanem örülhetünk is neki. Így, egyszerűen. De hogy építő kritikával is éljünk, néhány megjegyzés: A csodálatos körutazásra a kamerát bőven elég lett volna elvinni, az olló otthon maradhatott volna. Elég nehezen emésztettem meg, hogy az évszakok tekintetében meglehetős aránytalanság tapasztalható. A tavaszi és nyári epizódok mellett szinte eltűnik az ősz. A legpompázatosabb évszakunk alig néhány percre mutatja meg magát - bele sem merek gondolni, mennyivel szebb lehetett volna az összkép. A narrátori szövegen is érezhető, hogy vágtak rajta, helyenként hiányzik a kohézió, egyes mellékszálak túl hamar tűnnek el. Mégis azt mondom, hogy örülhetünk, hiszen ami végül bekerült a filmbe, az gyönyörű. Párját ritkítóan szép. A teljesebb élmény miatt pedig megnézem az extrákat a DVD-n. Még több ilyen magyar filmet!

Kiknek ajánlom?
Azoknak, akik szívesen betekintést nyernének "A vizek birodalmának" szépségeibe!

Értékelésem: 85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...