2012. március 13., kedd

Tiltott föld


Ha valakinek bizonyítanom kéne, hogy mennyit tud emelni egy film színvonalán a színészi játék és jelenlét, akkor valószínűleg ezt mutatnám meg.






Objektíven: 1869-ben rejtélyes körülmények között eltűnik Afrika dzsungelének mélyén Dr. Livingstone, a híres tudós. Henry Morton Stanley a New York Herald Tribune megbízásából útnak indul, hogy felkutassa Afrika dzsungelében. A mostoha körülmények között gyakran korbáccsal és fegyverrel képes csak embereit továbbhaladásra bírni, de a legnagyobb küzdelmet mégis önmagával vívja. A Tanganyika tó festői partjainál a tudóson kívül a Nílus forrásvidékét is fel akarja kutatni, feltett szándéka, hogy addig nem utazik haza, amíg "a forrást, amelyből az igazság és az élet ered".

Szubjektíven: Nem véletlenül fog gyanút az olvasó. Ebből a történetből nehezen lehetne száműzni a hatásvadászatot és a sablonokat. Majdnem bele is törött a bicska, de Simon Langton rendező helyén kezelte a dolgokat. Két fokkal rutintalanabb stábbal elkészítve valószínűleg most valahol ismeretlen országok ismeretlen tévécsatornáin vetítenék, de megfelelő színészekkel és nem utolsó sorban Emmy-jelölésig jutó zenével megtámogatva igen tetszetős a végeredmény. Nigel Hawthorne alakja remek. Egy ideig krimiszerűen háttérben marad, majd amikor főszereplővé lép elő, egyszerűségével uralja a vásznat. Ugyanígy Aidan Quinn, korosztályának egyik legtehetségesebb színésze, aki hiteles tud maradni egy nagyon is amerikai típusúra megírt karakterben. Benső útkeresése átélhető, emberi. Párosuk nagyszerű, bár nem szerepelnek kimondottan sokat együtt - két különböző figura, két különböző embertípus, akik hatnak egymásra. A dramaturgia kiszámítható, minden eredetiséget nélkülöző, ahogy a fordulatok és a mondanivaló is klisékre épülnek. Az előadásmód viszont szimpatikus, helyenként ügyesen rendezett. Szerencsénkre egy amerikai szagú forgatókönyvet angol színészek játszanak el, angol rendezővel.

Kiknek ajánlom?
12 éven felül hasznos, építő kikapcsolódás lehet, különösen a téma iránt érdeklődők számára.

Értékelésem: 70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...