2012. március 19., hétfő

Rambo III


A '80-as évek akciófilmjeinek csimborasszója.








Objektíven: Trautman ezredes az afganisztáni háborúban az oroszok elleni tevékenysége miatt fogságba esik. Rambo kapja azt a veszélyes és minden eddiginél lehetetlenebbnek tűnő feladatot, hogy a front mögé kerülve, az oroszok által uralt területen felkutassa és kiszabadítsa a foglyul ejtett ezredest. A mindenre elszánt Rambo, az orosz területekre érkezve megtudja, hogy az ezredest egy megerősített erődben tartják. Ez a létesítmény első ránézésre bevehetetlennek tűnik: mindenhol állig felfegyverzett őrök figyelik a környéket és magát az erődítményt is. Rambonak, az őrök éberségét kijátszva sikerül bejutni. Az azonban, hogy ki is kerül-e ebből a pokolból, erősen kétséges.

Szubjektíven: Talán még egyszerűbb, mint a második rész volt. A sztori cérnavékony, és végül csak sikerült kikötni egy rosszoroszok-jóamerikaiak filmnél. Az afgánok melletti kiállást nemesebben is meg lehetett volna oldani, nem hiszem, hogy erre ez volt a legjobb mód. Szomorúságra ad még okot, hogy eddig egyetlen Rambo mozi sem indult ennyire nehezen és közhelyesen. Viszont a negyvenedik perc környékétől olyan gyönyörűen beindul, hogy öröm nézni. Az addig (1988) készített legdrágább mozifilmről beszélünk és készséggel el is hiszem, hogy a pirotechnikai megoldások és az eredeti helyszíneken felvett jelenetek elvitték a pénzt. Viszont kevéssé hozták. Amerikában nem jött vissza a gyártási költségvetés, ami nagyon szomorú adat a második rész kirobbanó sikere után. A legenda azonban folytatódik: Akciózúzás a köbön. Stallone ismét kitesz magáért. Rambo karakterét nem érheti kritika; szótlan igazságosztás felsőfokon és ehhez ő nagyon ért. Az évtized végére odapakol egy akciófilmet, ami abszolút méltó a '80-as évekhez. Komolyan vehetetlen cselekmény, fekete-fehér jellemek, logikátlanságok, ütős zene, és nem utolsó sorban olyan ötletes, stílusos megoldások az akciók terén, hogy csak nézel... Jelen esetben személyes kedvencem a hegycsúcsról helikopter-kilövés, illetve a tank kontra apache ütközet a végén. De ezeken kívül is tartogat még meglepetéseket a játékidő. Tipikusan az a fajta film ez, amit hiba lenne komolyan venni, de véleményem szerint lenézni sem szabad, hisz abszolút szórakoztató. Kihozzák a helyszínekből és a szerény forgatókönyvből, ami benne van. Rambo rulez!

Kiknek ajánlom?
Akiknek tetszettek az eddigi részek, ezzel sem járnak rosszul.

Értékelésem: 70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...