2012. március 6., kedd

A nemzet aranya


Ilyen a jó limonádé.








Objektíven: Benjamin Franklin Gates archeológus - családja hét korábbi generációjához hasonlóan - egy különös kincs megtalálására szenteli életét. A Gates család titkos legendája úgy tartja, hogy George Washington, Thomas Jefferson és Benjamin Franklin Amerika Függetlenségi háborúja idején egy jelentős arany-tartalékot rejtett el "szűkösebb napokra", és az arany rejtekhelyéhez az Alkotmány, valamint a Függetlenségi Nyilatkozat eredeti példányaiban található titkos utalások vezetnek el. Gates-nek nincs semmilyen kézzelfogható bizonyítéka arra, hogy a legendának bármilyen valóságalapja lenne, mégis teljes erőbedobással fog hozzá a titkos kód feltöréséhez és a kincs megtalálásához. Hamarosan azonban mások is értesülnek a kincsről, és megindul a hajtóvadászat.

Szubjektíven: A kellemes és szórakoztató péntek esti kalandmozi. Se nem több, se nem kevesebb. Nincs egy emlékezetes akciójelenet, egy erős alakítás, egy klasszis beszólás vagy bármilyen mozzanat, ami kiemelné a popcorn-mozik közül. S bár messze kerüli az eredetiséget, a film egy percre sem ül le, végig izgalmas és szórakoztató. Be kell ismernem, ilyen jó limonádét rég fogyasztottam. Technikailag kifogástalan: vágói munka, operatőri munka remek, a zene is a helyén. Az is szimpatikus, hogy a modern kor ellenére nem merültünk el a vadabbnál vadabb kütyük világában. A díszletek és a helyszínek kapnak hangsúlyt, amelyeket szintén vérprofin csináltak meg. A nemzet aranya kis rejtély, sok humor, kaland és izgalom, profi tálalásban. A színészek hozzák azt a szintet, amit egy ilyen film alapján a néző elvár. Mindenki fel van ruházva nagyjából 2-3 jellemvonással, ami alapján szimpatikus lehet vagy éppen nem. Tulajdonképpen nincs mit nagyon írni róla, a Jerry Bruckheimer szuperproducer nevével fémjelzett alkotás azt nyújtja, amit egy szórakoztatásra kitalált amerikai mozitól várunk. Manapság már az ilyet is meg kell becsülni. Ez egy jó limonádé.

Kiknek ajánlom?
Már tizenéveseknek is bőven ajánlható. Ahogy említettem, tipikus, péntek esti agykikapcsolós kalandmozi.

Értékelésem: 65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...