2012. március 22., csütörtök

Galaxis útikalauz stopposoknak


Biztosan feljebb kúszik majd az értékelésnél adott százalékos szám, ha társasággal nézem meg.







Objektíven: Arthur Dentnek rossz napja van. A házát egy gyorsforgalmi út építése miatt lerombolják, megtudja, hogy a legjobb barátja egy másik bolygóról jött, és mindennek tetejébe a Földet egy hiperbekötőút építése miatt néhány percen belül megsemmisítik. Dent a legjobb barátja, Ford Perfect segítségével az utolsó pillanatban lelép egy űrhajóval, és ezzel kezdetét veszi a fantasztikus űrodüsszeia. Űrbéli kalandjai során Dent nagy hasznát veszi a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvnek, amely minden tudás és bölcsesség tárháza.

Szubjektíven: Bár tele van emlékezetes idézetekkel, a film nézése közben nincs az a benyomásom, hogy az angol humor csúcstermékével lenne dolgunk. A könyv olvasása alatt töprengtem is magamban egy sort; ebből vagy nagyon jó film születhetne, vagy katasztrofálisan gyenge. S bár nem rossz a végeredmény szélesvásznon, mégis sokáig gondolkodtam, hol lehet a hiba, hogy saját regényükből nem tudnak tisztességes feldolgozást készíteni brit barátaink. Visszafogottság érhető tetten úton-útfélen, becsúszik több amerikai stílusú megoldás és még érdektelenségbe is belefutunk. Na, ezeket mind alaposan kikerüli Douglas Adams könyve. Az ő frissessége az, ami hiánycikk ebben az adaptációban - ez alapján egyébként külön furcsa, hogy a forgatókönyvet ő maga jegyzi. Valószínűleg annyi kellett volna, hogy az angolok saját maguk készítsék el ezt a filmet, az amerikai bábáskodást elhagyva. Akinek nem volt szerencséje D.A. művéhez, az akár még egy nagyon szellemes, megfelelően fárasztó műnek is tarthatja a Galaxis útikalauzt, ellenkező esetben viszont csak egy közepes filmalkotáshoz lesz szerencsénk. Ezért ildomos társasággal megnézni. Ahogy kedves narrátorunk is mondja: "A Galaxis útikalauz stopposoknak szerfelett figyelemreméltó könyv. Talán a legfigyelemreméltóbb és legsikeresebb könyv, ami valaha megjelent a Kis Göncöl kiadóinak gondozásában. Népszerűbb, mint a Mennyei házi mindentudó. Többen veszik, mint az 53 dolog, amit a súlytalanságban csinálunk-ot és ellentmondásosabb, mint Oolon Colluphid filozófiai trilógiája, a "Miben tévedett Isten", az "Isten még néhány tévedése" és az "Egyáltalán ki az isten ez az Isten?" A könyv két dolognak köszönheti, hogy immáron ezt tartják minden bölcsesség és tudás tárházának és nem az Encyclopedia Galactica-t. Egyrészt, mert némileg olcsóbb, másrészt, mert borítójára a következő szavakat írták szép nagy betűkkel: "Ne ess pánikba!""

Kiknek ajánlom?
Az angol humor szerelmeseinek. Kizárólag haverokkal!

Értékelésem: 65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...