2012. február 2., csütörtök

Rio


Ha minden animációs film alkotói ilyen jó érzékkel tudnának egymás mellé illeszteni sokszor használt történetelemeket, paneleket és karaktereket, semmi baj nem lenne a filmes piacon.





Objektíven
:
Rio de Janeiro csupa szín, csupa kaland, csupa lüktetés. Egyedül Azúr, az elkényeztetett házipapagáj gondolja úgy, hogy jobb a biztonság, a kaland felesleges, a repülés balesetveszélyes. Ám különös és meghökkentően peches véletlenek sorozata úgy hozza, hogy kipottyan addig kényelmes életéből, és míg körülötte tombol a karnevál, ő kénytelen elfogadni azt, amit Rio adhat: izgalmat, kavarodást, sok új barátot, és előbb-utóbb a repülés örömét.

Szubjektíven: Nagy kérdés volt, mire megy Carlos Saldanha a Jégkorszak első három része után (most nyáron jön a negyedik epizód, új direktorokkal). Nagy kérdés, mert eddig a Blue Sky Studio öt egészestés és több rövidfilm után is a Jégkorszak-mozik sikeréből élt, és igencsak szüksége volt már egy olyan alkotásra, mely megáll a lábán a saját erejéből. S hogy mindez összejött-e? Lássuk! Első körben fontos megemlíteni, hogy a Blue Sky Studio ismét együttműködésre lépett a Fox Animation-nel s ez bizony látszik. A Fox kevesebb filmnél volt ugyan patrónus, de azok legalább mind karakteres alkotások voltak, s ezen a téren volt is mit fejlődnie a Rio forgatókönyvének. A sztori ugyanis olyan egyszerű, mint a bot, a cselekmény nemkülönben, a karakterek közül mindenkit láthattunk már korábbi filmekben (maximum nem úgy hívták őket), úgyhogy a vérbeli eredetiség itt alapjáraton ki volt zárva. Azt viszont sikeresen ismertek fel az alkotók, hogy most igazán Rio hangulatával, a karneváli színekkel, a dalokkal, a poénokkal lehet "bankot robbantani". Ez pedig abszolút bejött. Maga Carlos Saldanha is rioi születésű, minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy sikerrel varázsolja elénk a város nyüzsgő forgatagát. A látványvilág pompás, már-már hibátlan, a storyboard-ot is sikerült precízen felépíteni. S bár a mondanivaló kicsit olyan, mint a frigóból hirtelen előkapott gyorsfagyasztott étel, a Rio így is nagyszerű kikapcsolódást nyújt, az egyik legjobbat a 2011-es évben. Úgyhogy részemről a Jégkorszak mellett a Rio neve is odakerülhet a Blue Sky filmeket propagáló alkotások közé. Várjuk a folytatást!

Kiknek ajánlom?
Családi kikapcsolódás, ami 3D nélkül is maximálisan élvezhető. Az akciófilmes jelleggel már nincs mit csinálni, ez a számítógépes animációk sajátja a '90-es évek óta. Így a legkisebbek nem annyira fogják élvezni, inkább fiatalok, tizenévesek filmje ez.

Értékelésem: 75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...