2012. február 10., péntek

Franklin, a teknős



Kalandos mese gyermekeknek.







Objektíven: Franklin éppen a nyári szünidejét élvezi, amikor különleges látogató érkezik hozzájuk - Lucia nagynéni, a szenvedélyes kincskereső régész. Franklin Nagymamájának erről eszébe jut a saját "kincse", egy doboz, amit még kisgyermekkorában ásott el. De a múlt felidézésétől hirtelen megbetegszik. Franklin és barátai elhatározzák, hogy megkeresik azt a dobozt, mely talán segít Mamie felgyógyulásában. Lucie néni és keresztlánya, Samantha is csatlakozik az erdő mélyébe tartó expedícióhoz. Franklin-nek nagy türelemről kell tanúbizonyságot tennie, hogy sikerüljön fiatal csapatának figyelmét az elveszett kincsre összpontosítania.

Szubjektíven: Az egyik felem máris azt mondaná, hogy tessenek elolvasni az Új Város folyóiratból az ide vonatkozó cikket, ugyanakkor másik részről azt érzem, bármikor nagyon szívesen írok Dominique Monfery rajzfilmjéről; bele is vágok hamar! Számítógépes animáció ide vagy oda, mégis ez az igazi! Hamisítatlan, kézzel rajzolt figurák, hátterek és színek. Az ismert rajzfilmsorozat egész estés verziója nosztalgikus élmény a hagyományos animáció rajongóinak. Monfery remekül veti be a gyermekek – és a lelkük mélyén gyermekek – számára megkapó elemeket. Tánc, család, kaland és játék minden mennyiségben; gyermeki nyelvhasználattal, végtelen egyszerűségben tálalva. A film közepe táján döbbentem rá, hogy leginkább azért tetszik, mert a divathullámnak ellentmondva az alkotók nem próbálták meg modernizálni Franklint és társait. Minden olyan, mint a nagysikerű sorozatban, mely szintén annak köszönhette nézettségét, hogy a hagyományos értékek mellett tört lándzsát. Az animátorok bedobnak mindent, ami egy kis kölyköt foglalkoztat: Akad itt mesés kincstől elkezdve varázserejű öreg teknősanyóig mindenféle csuda dolog. Nem viszik túlzásba egyik kisebb epizódot sem, és ami a legfontosabb, nem hangsúlyozzák túl a kalandok fontosságát. A barátság és a szeretet lényegesebbek ezeknél. Egyetlen hátránya a filmnek, hogy nyújtják, mint a rétestésztát. Hozzáadnak, beletoldanak, foltozgatják, hogy elérje a megfelelő játékidőt. Ez néhol igencsak érződik, és nem feltétlenül tesz jót az alkotásnak. Ettől eltekintve remek családi program, különösen a legkisebbek fogják élvezni. Nekem is roppant kellemes perceket szerzett Franklin, és piciny csapata. Azon ritka rajzfilmek egyike ez, melyekről elmondható, szívvel-lélekkel készült. Ki jön velem kincset vadászni?

Kiknek ajánlom?
Véleményem szerint egy nagyszerű családi szórakozás a Franklin!

Értékelésem: 70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...