2012. január 21., szombat

Sorsügynökség


Remek elsőfilm, bár bőven van hova fejlődni...








Objektíven: David Norris, az ambiciózus politikus egy hajszálra van attól, hogy bekerüljön a szenátusba, amikor megismerkedik a gyönyörű balett-táncossal, Elise Sellasszal. Ez a nő senkihez sem fogható. Csakhogy amint David ráébred, hogy beleszeretett a lányba, titokzatos erők fognak össze, hogy távol tartsák egymástól a két embert. David megtudja, hogy a sors ügynökeivel szállt szembe, mégpedig a Helyreigazító Iroda emberivel, akik minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megakadályozzák David és Elise együttlétét. Ilyen túlerővel szemben David két dolgot tehet: vagy lemond a lányról, és elfogadja a számára elrendelt utat... vagy kockára tesz mindent, hogy szembe szálljon a sorssal, és együtt legyen a lánnyal.

Szubjektíven: George Nolfi filmje feladja a leckét rendesen. A science-fiction, a romantikus film, a krimi és a thriller határmezsgyéjén mozog és akármilyen hihetetlen, majdnem megtalálja a helyes arányt. De csak majdnem. A kérdések igazán témafelvetőek maradnak, komoly mélységre nem futotta az alkotóktól, bár rendkívül ígéretesen indul a mozi. Az "ügynökség" működésének bemutatása bőven hagy maga után hiányt, logikai bakugrásokat. Mégsem kukába való alkotás, mert a romantikus vonalat nemcsak hihetően és hitelesen, de ötletesen és átélhetően hozza. Ebben nagy szerepe van annak, hogy Emily Blunt nagyon jól játszik és ez valahogy útközben átragad Matt Damonra is. Egész jó párost alkotnak, még az összecsapott finálé is hitelt nyer általuk. Arról pedig vétek lenne nem szólni, hogy itt bizony egy Philip K. Dick adaptációról van szó, akinek már olyan mozikat köszönhettünk, mint a Szárnyas fejvadász vagy a Különvélemény. A Sorsügynökség nem csatlakozik a nagy mozik sorába, de újra és újra kellemes perceket fog szerezni.

Kiknek ajánlom?
Felhívom a figyelmet, hogy akad nénis rész... Egyébként pedig főleg fiatalok filmje lehet. Azoké, akik kedvelik a különös műfajegyvelegeket.

Értékelésem: 65%

2 megjegyzés:

  1. ezt a filmet en is meg akartam nezni, csak aztan a traileret latva ugy tunt, kicsit sematikus es kitalalhato a tortenet.
    de ha ajanlod, megnezem!

    a source code-rol mar irtal? az is hasonlo, szerintem nagyon kellemes sci-fi mozi

    VálaszTörlés
  2. A Forráskódot még nem láttam, de rajta van a listán.
    Szerintem érdemes egy próbát tenni a Sorsügynökséggel. Nem nagy film, de egyszer simán meg lehet nézni.

    VálaszTörlés

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...