2011. január 27., csütörtök

Ab ovo / homoknyomok


Az első igazi nemzetközi siker... Cakó Ferencre felfigyelt Európa.





Objektíven: Az emberiség több évezredes küzdelmének megrázó ábrázolása homokanimációval: újra és újra legyőzik, ám elpusztíthatatlan.

Szubjektíven: Cakó Ferenc 2010-ben ünnepelte hatvanadik születésnapját. Ő az, akire méltán lehet büszke minden magyar ember. Különleges hatású homokanimációs filmjeivel több jelentős nemzetközi fesztiválon fődíjat nyert. Külföldi akadémiák állandó vendége ő, speciális kurzusokat tart animációs technikák alkalmazásából. Ab ovo - vagyis a kezdetektől, eredendően. Egy gondolatmenet visszafejtése egészen a gyökerekig. Cakó Ferenc az emberiség történetét zenei aláfestéssel készíti el, miközben a legkülönbözőbb témákat érinti. A szemünk előtt születik meg minden kisebb alkotás – amelyek mindig csak néhány pillanatig élnek – a kép nyom nélkül elszáll, megfoghatatlanná válik, miután a vetítőt kikapcsolta az alkotó. A homok letörlődik az üveglapról, s megszűnik létezni az alkotás. Egyszeri, megismételhetetlen, mindig más és más. Ettől nagyszerű és ezért nyitja meg újabb és újabb értelmezési lehetőségek sorát.

Kiknek ajánlom?
A homokanimáció kedvelőinek, a gondolkodva pihenőknek.

Értékelésem: 85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...