2010. november 5., péntek

Transformers 2 – A bukottak bosszúja


"Egész felnőtt életemben földönkívülieket kerestem. Te meg a tatyódban hordasz egyet!" Még több robot, még több robbanás és persze zúzás a köbön!






Objektíven: A Megatron elleni küzdelem óta alig két év telt el, mégis sok minden változott. Az Autobotok száma megnőtt, és egy különleges osztaggal, a NEST-tel együtt a Földre érkező és bújkáló Álcákat kutatják. A várva várt folytatásban Sam Witwicky ismét összeáll az Autobotokkal, hogy felvegye a harcot esküdt ellenségeikkel.

Szubjektíven: Nincs mitől félni! Akinek bejött az első rész agykikapcsolós zúzdája, azt a 2009-es második epizód alkalmával sem éri csalódás. A történet ezúttal sem érint tolsztoji magasságokat, a női főszereplőnek ezúttal sem színészi kvalitásaira fókuszál a kamera és ezúttal sem a lélektani mondanivalót keressük Optimus Prime és Megatron megnyilatkozásaiban. Mire is számíthatunk egy filmtől, mely saját magát épp csak annyira veszi komolyan, amennyi még nem gátolja a péntek esti kikapcsolódást... Önfeledt, fiús (bár lehet, hogy gyermekkorában néhány elvetemült leányzónak is volt otthon titokban tartogatott transformer-figurája) szórakozás. Túlzás lenne azt állítani, nem sikerülhetett volna jobban, mert Michael Bay néha igencsak mellényúl. A robotok egy részét nyugodtan ki lehetett volna írni a forgatókönyvből, ahogy a túlvilágos rész se nagyon hiányzott. Egyáltalán a komikusnak szánt mellékszereplők armadája. Nem tudnak hozzátenni a filmhez, elvenni belőle sajnos annál inkább. (John Turturro karakterének visszahozása viszont hatalmas ötlet.) A kevesebb több! - szabályát alaposan megkerülte az alkotógárda, bár nehezen tudunk olyan Bay-filmet mondani, ahol ez érvényesült volna. Ami mégis viszi a mozit: A látvány természetesen még úgy is megérdemli a csillagos ötöst, hogy néha szó szerint nem látni, mi történik a vásznon, annyira pörgősek az események. + Ilyen különleges effektusokkal és képi hatással csak a Transformers világa szolgál. Részletgazdag animáció, változatos helyszínek; a legzúzósabb akciókat az elejére és a végére tartogatva... Amiben pedig sikerült felülmúlni az első részt, az a hanghatások, a hangmérnöki munka. Elképesztően profi, a világszínvonal csúcsa, ami a hangszórókból dübörög, nem véletlen az Oscar-jelölés. Abban azért még a legelvakultabb rajongók is egyetértenek, hogy látvány ide, hanghatások oda, a 2011-ben mozikba kerülő harmadik résznek felül kell múlnia A bukottak bosszúját.

Kiknek ajánlom?
Agykikapcsolós akcióra vágyóknak, 14 éves kortól felfelé. Akinek az első rész nem tetszett, ezzel ne is próbálkozzon.

Értékelésem: 70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...