2010. november 7., vasárnap

A Sötét Lovag


Ő az, akit Gotham városa érdemel. Akire szükségünk van. Ezért vadászunk rá. Mert elbírja mindezt. Mert ő nem hős. Egy hallgatag őrző. Egy figyelmes védelmező. A sötét lovag.





Objektíven: A bűn elleni harc sosem ér véget. A tét egyre nő. A kockázat egyre nagyobb. És néha egy-egy pillanatra úgy tűnhet: azok, akik az igazságot szolgálják, egyszer elérhetik céljukat. Batman (Christian Bale) valamint két társa, egy rendőr (Gary Oldman) és egy ügyész (Aaron Eckhart) mindent elkövet, hogy megtisztítsa Gotham City utcáit a banditáktól. Már kezdik azt hinni, önként vállalt feladatukat siker koronázhatja, amikor megjelenik a bűnözők között valaki, aki minden elődjénél ravaszabb és veszélyesebb. Úgy hívják: Joker (Heath Ledger). A városban ettől kezdve a félelem az úr: elszabadul a korlátlan, értelmetlen, kivédhetetlennek tűnő gonoszság…

Szubjektíven: Megkülönböztetett figyelem jár ki a 2008-as év nemcsak legnépszerűbb, hanem egyik legjobb filmjének. Christopher Nolan rendező neve itt fonódott egybe végérvényesen a legmagasabb fokú filmkészítéssel. Képes volt túllendülni A sötét lovagot övező, elképesztő méreteket öltő felbuzduláson. Heath Ledger halála, Morgan Freeman autóbalesete, az első rész hatalmas sikere, az újra beinduló animációs sorozat, és így tovább. Ezek mégis másodlagos tényezőkké válnak, ha megtekintjük Nolan denevérember-értelmezését. Mert A sötét lovag önmagában, úgy, ahogy van, mestermunka. A Tim Burton-féle szálat végleg elhagyva, kemény, realista akciódrámába csapva át, 140 percnyi fékevesztett kaland a bűn városában, az anarchia természetének legmélyebb bugyraiban barangolva. Joker pedig mesterien irányít. Mindent végig kézben tart és felügyel. Batman látszólag háttérben marad, valójában jobban főszereplő, mint eddig bármelyik képregény-feldolgozásban. A denevérember önként vállalt lehetetlen helyzetét kegyetlenül használja ki Joker, és teszi őt többszörösen próbára, miközben megismerszik a hősiesség igazi ismérve. (Erre mutat rá Gary Oldman remek zárómonológja a film utolsó jelenetében.) Szintén bravúros az a rész, amikor Batman és a fejjel lefelé lógó Joker vív szópárbajt, miközben a kamera jár; mint ugyanannak az érmének két oldala… Nyomasztó hangulat és képi világ. Nolan ugyan leszokhatna a kézikameráról, de még így is sokkal többet látunk a küzdelmesebb részekből, mint az előző epizódban. A sötét lovag kiemelkedő vonásai az Akadémiát sem hagyták szárazon (8 Oscar-jelölés), ebből a hangmérnöki munka és az azóta tragikus hirtelenséggel elhunyt Heath Ledger (Joker szerepében) el is nyerték a díjat. Nolan filmje elkészítése óta megkerülhetetlen, hivatkozási alappá vált mozgóképes varázslat. Ha valami, akkor ez biztos, hogy senkit sem hagy szárazon.

Kiknek ajánlom?
Sötét hangulatú képregényfilmek rajongóinak, 18 év fölött. A film előzetesére érdemes rákeresni, ha az valakinek elnyeri tetszését, ne habozzon. Az érzékeny lelkivilágú nézők figyelmét ismét felhívom, nem biztos, hogy ez az ő mozijuk.

Értékelésem: 95%


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...