2010. november 10., szerda

A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse


Vállalható második rész, szórakoztató és ötletes, viszont a katasztrofális magyar szinkron majdnem teljesen hazavágja. Eredeti nyelven tessenek megtekinteni!






Objektíven: Jack Sparrow kapitánynak ezúttal is természetfeletti kalózokkal gyűlik meg a baja: kiderül ugyanis, hogy egy régi vérszerződés miatt még mindig a legendás Davy Jones, a Repülő Hollandi nevű szellemhajó kapitányának adósa. Jacknek mihamarább rendeznie kell a tartozását, különben örök átokra és szolgaságra ítéltetik. És ha mindez még nem lenne elég, a kapitány zűrjei miatt meghiúsul Will Turner és Elizabeth Swann kisasszony esküvője. Ugyanis ők is kénytelenek elkísérni Sparrowt a nagy kalandra, mely könnyen életük utolsó kalandja lehet.

Szubjektíven: Szinte fogadni lehetett volna arra, amit a vásznon láthattunk. A karibi utazás második vagy inkább másfeledik kalandja pont olyan, amilyennek a nagy könyv leír egy folytatást. Nem ismétli meg az első rész váratlan frissességét, de nézhető és szórakoztatásra mindenképp alkalmas. A jóval több pénz jóval nagyobb látványt hozott, nem beszélve arról, hogy most a CGI (sajnos) sokkal nagyobb teret kap. Bill Nighy gonosz-karaktere nem marad el Geoffrey Rush Barbossájától, Johnny Depp pedig ismét lubickol élete legtesthezállóbb szerepében. A pocsék szinkronról már írtunk, mindenképp feliratosan érdemes nézni, mert rengeteget dob az élvezhetőségen az eredeti hang! Ha már korábban szóba került a Kevesebb, több! - szabálya, akkor hadd említsük meg itt a Sokat akar a szarka... szintén tipikus esetét. A film ugyanis túlontúl mozgalmasra és hosszúra nyúlik felesleges bonyolításokkal. Annyi hókuszpókusz és varázslat történik, ami három filmbe is elmenne. Visszafogottabb viszont a zene, mely majd a harmadik epizódnál lesz igazán kiemelkedő. Végezetül - bár nem szokásom - álljon itt egy kis leltár arról, hogy A Holtak kincse forgatása esetében milyen nagyszabású dologról is van szó - itt valóban a filmbe ölték a dollármilliókat és nem a producerekre: A stáb utazásszervezője több, mint 10.000 utat foglalt le, és ebben még nincsenek benne a charterjáratok. Dominikán mintegy 475 mobiltelefont osztottak ki a stábtagoknak. A díszlettervezők 550 rumoshordónál is többet építettek meg. A speciális effektusokért felelős csapat 178 hordónyi műfüstöt használt el. A hangmérnökök 6000 akkumulátort használtak el. Előfordult, hogy egyszerre 200 walkie-talkiet használtak a különböző részlegek a forgatás helyszínén. A hajókhoz, a díszlethez és a kellékekhez mintegy 463.000 lábnyi, azaz 87 mérföldnyi hajókötelet használtak fel a munkások. 335 mérföldnyi filmszalagra rögzítettek képet a forgatás teljes időtartama alatt - ez nagyjából annyi, mintha légvonalban összekötnénk Magyarország legnyugatibb és legkeletibb (Felsőszölnök-Garbolc) pontját. A catering mintegy 200.000 adagnyi ételt tálalt fel a forgatás során. Nem kis buli lehetett...

Kiknek ajánlom?
Kalóztörténetek szerelmesei és ifjú kincskereső kalandorok egész biztosan jól járnak, ugyanakkor nem hiszem, hogy a teljes családnak le kéne ülnie a film elé. Inkább fiataloknak szóló film, bár ott is megállapítanék egy 14-es korhatárt az erőszakosabb vagy félelmetesebb részek miatt.

Értékelésem: 65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

OSCAR 2023 - A nyertesek listája

Legjobb film Nyugaton a helyzet változatlan Elvis Avatar: A víz útja Minden, mindenhol, mindenkor A Fabelman család Tár A sziget szellemei T...