2010. október 30., szombat

Eredet


A kreativitás és az ötletesség diadala. Christopher Nolan két Batman mozi között az évtized egyik legkitűnőbb kommersz akciófilmjét dobja a mozikba.






Objektíven: Dom Cobb abból él, hogy titkokat lop el az emberek tudatalattijából, amikor az agy a leginkább sebezhető: álom közben. Cobbot képességei a vállalati kémkedés egyik kulcsfigurájává, és nemzetközi szökevénnyé tették. Most egy utolsó munka vár rá: ezúttal nem ellopnia kell egy ötletet, hanem elültetnie egyet valakiben.

Szubjektíven: Mondhatnánk, hogy az Eredet eleve győztesként vágott neki a moziforgalmazásnak, de a dolog messze nem ilyen egyszerű. Napjainkban, amikor az eddig megbízhatóan teljesítő iparosok több ízben vallanak kudarcot, (Spielberg, Zemeckis, Joffé...) és félve ülünk be a nyári blockbuster-idény alkotásait megtekinteni, Christopher Nolan valahogy hosszú-hosszú évek óta nem tud hibázni. Új filmje ráadásul abban is kitűnik, hogy a Following (Követés) után Nolan első, teljesen saját ötletből és forgatókönyvből készített filmje! Az ötlet egy elképzelés alapján pattant ki a fejéből. Mi történne, ha lenne egy hely, ahol az emberek beléphetnének egymás álmaiba; egy álom-tér. Ez lehetőséget adna rá, hogy hozzáférjünk mások tudatalattijához. És mi lenne, ha valaki vagy valakik ezt kihasználnák? Remek alapvetés egy kiváló akciófilmhez. És a számtalan elcsúszási lehetőség ellenére Nolan mozija abszolút működik. 140 percen keresztül a székhez szögez és hiánytalanul felkínálja mindazt, amit sokszor hiába várunk a kortárs akciófilmektől. Okosan felépített sztori, kiváló forgatókönyv, nagyszerű színészi játék... A látványról és az izgalomról már nem is beszélve. Utóbbiakra más rendezők is odafigyelnek, de mintha csak azok lennének fontosak a 3D korában. Az Eredet bebizonyítja, hogy nem elengedhetetlen a különleges technika egy emlékezetes jelenetekben tobzódó filmhez. A látvány mellé párosul az egész alkotáson átívelő drámai szál, mely meglepően mély és kidolgozott, annak ellenére, hogy a műfaj nem dráma. Leonardo Di Caprio fantasztikusan teljesít, karaktere igazi kulcsfigura, a többiek játéka az övét erősíti, minden mellékszereplő alá dolgozik. Ken Watanabe, Ellen Page és a többiek is korrekt módon teljesítenek, de aki mindent visz, az Di Caprio, aki kétségkívül napjaink egyik legkiválóbb színészévé érett. Az Eredetben pont az a fantasztikus, hogy beindítja a fantáziát, elméleteket szül, letaglóz, gondolkodásra késztet, pedig "csak" egy akciófilm. Bizonyíték erre Nolan mozijának sokezer adatlapja és fóruma világszerte, ahol mind a mai napig folynak a találgatások, értelmezési kísérletek. A film univerzuma néhány logikai pontatlanság ellenére örökre emlékezetes marad majd, s bár a komolyabb díjak valószínűleg elkerülik, nem ettől kell függővé tenni a szavatosságot. Újra és újra a mozikban a helyünk, a DVD megjelenés után pedig a filmklubokban! Jöhet a Dark Knight Rises, az újabb Batman epizód! Addig meg fél lábon is kibírjuk és még számtalanszor megtekintjük a 2010-es év egyik legjobb filmjét!

Kiknek ajánlom?
Főleg fiatalok fogják élvezni, 16 év fölött. Azoknak is ajánlom, akiknek tetszett a Tökéletes trükk csavarossága és a Memento ötletessége. Szóval akik kedvelik Nolan filmjeit. De az is bátran üljön be, aki ezzel kezdené vele az ismerkedést. Ugyanakkor gyengéd lelkű urak/hölgyek, erős hang és képi hatásokat rosszul viselő egyének inkább maradjanak otthon.

Értékelésem: 95%

2 megjegyzés:

  1. Hi!
    Na, elvetődök ide végre...
    Királyságosat írtál, bár úgy tudom, Nem Ch. Nolan írta a forgatókönyvet, hanem valamely családtagja, de most nem kötözködni akarok... ;-) Távolabbról szemlélve ez a film nekem egy új kategóriát nyitott: addig élveztem, míg megnéztem, utána üresség jött. Nemtom, miért van ez..(?) Számomra Cillian Murphy volt a legnagyobb pozitívum, kevés kockán is hatásosat játszott. Félek kicsit, mert Nolan uccsó két filmje a már említett kategóriába esett. Távolodni kéne a kommersztől, Chris mester :-)

    VálaszTörlés
  2. Az író Chris Nolan volt. :)
    A kommersz akciót nem is azért nézed, hogy aztán napokig agyalj rajta! Én pont azt mondanám, hogy még több ilyen jellegű Nolan-alkotást a mozikba! Ilyen egy kiváló, szórakoztatásra szánt mozgóképes őrület! Amikor lepergett a stáblista nekem nem üresség jött, hanem a leírhatatlanul érzés: Már megint egy állati jó filmet láttam! - Egyébként nem igaz, hogy nem lehet rajta agyalni, nézd meg mennyi ötlet van a KT-s fórumon! :)

    VálaszTörlés

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...