2010. augusztus 26., csütörtök

The island at the top of the world


A Mary Poppins rendezőjének elfeledett remeke a '70-es évekből.







Objektíven: 1907-ben egy angol lord, Sir Anthony Ross különleges expedíciót indít a messzi észak fagyos területeire, hogy megtalálja elveszettnek hitt fiát. Segítőkre talál, kiknek ötletességére és leleményességére nagy szüksége lesz a csapat tagjainak. Ian Cameron novellájából John Whedon írt forgatókönyvet.

Szubjektíven: Azt is mondhatnánk, a szakma nagy nevei összejöttek egy jutalomjátékra. Jacques Marin, David Hartman és Donald Sinden színészek legsikeresebb korszakaik után mondtak igent a szerepre. Maurice-Alexis Jarre zeneszerző üstökösként való berobbanása után, de még a nagy nyolcvanas évek előtt állt. Alan Maley vizuális effektusokra specializálódott trükkmester három évvel a film előtt kapott Oscar-díjat és új ötletein gondolkodott, pedig már 1974-ben sem volt fiatal. A rendezőről Robert Stevensonról nem is beszélve. A Mary Poppins és a Kicsi Kocsi gigantikus sikerei után egyik utolsó filmjéhez érkezett. Mindez meg is látszik a filmen. Profik laza ujjgyakorlata, mindenféle görcs nélküli angol színjátszás egy amerikai fantasyban. Jó párosítás. Az egész filmben érezhető valami könnyedség, ami mégsem megy át nemtörődömségbe. Kaland kaland hátán, melyek a produkció felett bábáskodó Egérbirodalom legjobb filmjeit idézik. A végeredményhez persze - mint mindig - most is kellett a magyar szinkron, mely hála Istennek a '70-es években sem állt le a csúcsteljesítmények gyártásával. Azonban a színészi játékot, a forgatókönyvet, sőt, még a rendezést is zsebreteszi az a hihetetlen hangulat, mely a filmre jellemző. A makett és bábtechnika mesteri foka, olyan fényképezéssel, melyre méltán lehet büszke Stevenson filmje. Járt volna az Oscar, de ezúttal csak jelölésre futotta. Az igazsághoz pedig végső soron hozzátartozik, hogy családi filmről van szó, s mint ilyen, könnyen okozhat csalódást azoknak, akik nem a már említett filmekhez igazítják a mércét.

Kiknek ajánlom?
Azoknak, akik kíváncsiak egy elfeledett családi kalandfilmre és lelkük mélyén még hisznek abban, hogy léteznek a Földön feltérképezetlen civilizációk.

Értékelésem: 85%

2 megjegyzés:

  1. Mekkora már! Most jutott eszembe ez a film, hogy mennyire tetszett! Bár annyiszor néztétek akkor, hogy rohadtul untam... Most tuti meg akarnám szerezni, nem is emlékszem, csak foszlányokra (vének tanácsa, léghajó, hideg stb.) Király! :-)

    VálaszTörlés
  2. Valahonnan megszerzem, az biztos! :)

    VálaszTörlés

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...