2010. május 16., vasárnap

WALL-E


Nem hittem volna, hogy ilyen lelki nyugalommal le merem írni ezt a mondatot, de a Pixar stúdió a valaha alkotott legszerethetőbb CGI-hőst varázsolta a mozivászonra.





Objektíven
:
Egy kis robot, Wall-E már 700 éve teszi a dolgát, amire tervezték. Ám egy szép napon rájön, hogy neki más sors jár.

Szubjektíven: Ő Wall-E. Kicsit esetlen, kicsit ügyetlen, kicsit butácska, de hatalmas szí… … mije is van tulajdonképpen? Wall-E ugyanis egy robot. 2815-öt írunk, és a Föld nevű bolygón már csak ő, és piciny bogár-barátja éldegélnek, folyamatosan tisztítva a felszínt a hulladéktól, amit mi, emberek hagytunk hátra, hogy aztán a világűrben folytathassuk a dorbézolást. Wall-E (Watt-takarékos Lánctalpas kivitelű Limlom- és hulladékkezelő - E sorozat) több száz magányos éven át végezte a munkát, de a kacatok gyűjtése mellé végre új életcélt talál magának, amikor megismeri az EVA névre hallgató ügyes keresőrobotot. Ő jön rá, hogy Wall-E teljesen véletlenül rátalált a bolygó jövőjének és túlélésének kulcsára, és szinte azonnal vissza is repül az űrbe, hogy jelentse ezt a fontos felfedezést az emberiségnek. Közben magányos kis robotunk türelmetlenné válik, és EVA (Extraterresztriális Vegetáció Analizáló) nyomába ered… Az elsődleges dramaturgiai bravúr kétségkívül a párbeszédeket helyettesítő jelbeszéd. Az első félórában látszólag szinte semmi sem történik azon kívül, hogy megismerjük főhősünket, aki beleszeret az űrből érkező kutató-robotba. A körülményes bemutatkozáson túl is akadozik köztük a kommunikáció, de nincs is szükség szavakra, hiszen Wall-E és EVA kibontakozó kapcsolatát tökéletesen be tudják mutatni némafilmekre emlékeztető helyzetkomikummal és monotonnak tűnő géphangokkal. A múltidézés finom filmes utalások mellett Wall-E gyűjtési hóbortjában is megmutatkozik: rozsdaálló otthonában a videokazettától a Rubik-kockáig (!) és az öngyújtótól a poroltóig mindent begyűjtött. Ráadásul a főhős alakját a stúdió első, 1986-ban elkészült figurájából, a Pixar logójává avanzsált asztali lámpából és egy távcsőből gyúrták össze. Az élőszereplős archív felvételek tovább erősítik a realitás, a hitelesség érzetét. Zseniális fogás, hogy épp a film jelenének ember szereplői a leginkább stilizáltak, „elnagyoltak” az Axiom anyahajón, ahova a film második felében csöppenünk. Kis hősünk persze tűzön-vízen át követi szerelmét, alaposan megbolygatva a csipkerózsika-álmát alvó túlsúlyos emberiség kényelmes életét. A hajó kapitánya lassacskán ráébred a keserű valóságra: hiába talált rá EVA a megújult földi élet jelére, a 700 évvel korábban élt „vezér” lefújta a visszatérési programot, s a gonosz AUTO nevű robotpilóta az elavult parancsnak engedelmeskedve minden eszközzel a felbecsülhetetlen értékű növény elpusztítására törekszik. Wall-E a hajóra érkezve barátokra lel, többek között a tisztaságmániás kis robot, M-O szegődik mellé, s az öntudatukra ébredő emberek a robotokkal karöltve lélegzetelállító kalandok során le tudják győzni az embertelenséget. A hőseink között alakuló robot-románc pedig szintén tartogat meglepetéseket. A film második fele ugyan már kevésbé ötletes, de még így is bőven felülről súrolja a jeles osztályzatot.

Kiknek ajánlom?
Akiknek tetszett a L'ecsó, a Szörny Rt. és a többi Pixar-film. A 10 éven feletti meserajongóknak. Nem csak egyszer.

Értékelésem: 90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BEST OF 2023 - MOVIES / A legjobb filmek

73. A szörny 72. Asterix és Obelix: A Középső Birodalom 71. Megtorlás   70. Transformers: A fenevadak kora 69. The Electro-Rocker 68. Barátn...